Mure

Gustos,sanatos si profitabil.

Compania din satul Tipala raionul Ialoveni specializata in cresterea murelor va propune fructe de mure congelate si pueti de mure pentru infiintarea planatiilor.

Murele sunt fructele murului – un arbust din familia rozaceelor, cu tulpina spinoasa, cu frunze palmat-compuse si cu flori albe sau roz dispuse in umbele, ce apar la sfarsitul primaverii sau inceputul verii. Fructul este comestibil si are un aspect negru-lucios.plantatie de mure in moldova

Beneficii 

De la mur, se folosesc atat fructele, cat si celelalte parti componente: frunze, tulpini radacine, toate avand efecte benefice asupra sanatatii.

Murele:

Previn aparitia cancerului cervical si de san
Datorita continutului ridicat de fitoestrogen, murele au efecte benefice asupra sanatatii femeilor, protejandu-le de cancerul cervisal si de san.


Caracter astringent
Murele au proprietati astrigente generate de continutul ridicat de tanin. Acesta intareste tesuturile, amelioreaza sangerarile minore si ajuta la tratarea diareei si a inflamatiilor intestinale. Consumul de mure e indicat, din aceleasi motive, si pentru infectii usoare precum iritatii ale gingiilor si dureri in gat. Tot datorita taninului, murele sunt folosite pentru tratarea hemoroizilor.


mure antioxidanti
Continut ridicat de antioxidanti
Murele sunt pline de antocianine – responsabile pentru culoarea lor intensa. Aceste substante au proprietati puternic antioxidante, fiind sprijinite si de vitaminele C si E si de acidul elagic. Toate protejeaza impotriva cancerului si a afectiunilor cronice, inclusiv a celor cardiace. De asemenea, antioxidantii intarzie procesul imbatranirii, indepartand sau ameliorand inclusiv bolile psihice. 


Surse naturala de salicil
Murele contin salicil, substanta activa regasita in aspirina. Prin urmare, au efecte antiinflamatorii. Persoanele cu toleranta scazuta la aspirina trebuie sa fie moderate in consumul de mure.


Surse bogate de fibre
Datorita semintelor foarte mici, murele contin fibre solubile – precum pectina, protejand astfel sanatatea sistemului digestiv si prevenind obezitatea.


Frunzele, tulpina sau radacinile de mur
Nu numai fructele pot fi utilizate in scopuri medicinale. Intrucat sunt bogate in tanin, si frunzele, tulpinile si radacinele de mur pot fi utilizate, sub forma de ceai. De obicei se recomanda acest ceai pentru tratarea diareei sau a dezinteriei, sau pur si simplu ca tonic. Trebuie mentionat ca ingredientele uscate sunt mai puternice decat cele proaspete. 


Prepararea ceaiului:
Puneti o lingura de frunze sau radacina de mur maruntite intr-o cana cu apa aflata la temperatura de fierbere. Acoperiti si lasati timp de 15 minute. Impotriva diareei, se va bea 1/2 cana de ceai la fiecare 3 ore. Ceaiul are un gust acrisor-amarui.

Profil nutritional pentru o cana (200 grame) de mure:       
mure
Greutate: 123 g
Calorii: 64
Proteine: 1.48 g
Lipide: 0.80 g
Carbohidrati: 14.69 g
Fibre: 8 g
Zaharuri: 5.44 g
Calciu: 31 mg
Fier: 0.85 mg
Magneziu: 27 mg
Fosfor: 36 mg
Potasiu: 186 mg
Sodiu: 1 mg
Zinc: 0.52 mg
beneficiile murii
Cupru: 0.111 mg
Mangan: 0.824 mg
Seleniu: 0.2 mcg
Vitamina C: 32.2 mg
Vitamina B1: 0.039 mg
Vitamina B2: 0.047 mg
Vitamina B3: 0.736 mg
Vitamina B5: 0.405 mg
Vitamina B6: 0.068 mg
Acid folic: 26 mcg


 

Fermierul Raisa Ghimp din satul Băcioi, raionul Ialoveni, şi-a deschis o afacere cu mure. La moment, fructele sale dulci cresc pe o suprafaţă de circa patru hectare, fiind cea mai mare de acest fel din Moldova. Femeia are de gînd să-şi extindă, însă, afacerea, pentru a ajunge şi pe pieţele din exterior, ca să impresioneze străinii prin produse ecologice şi de calitate.

AUDIO

 

Afacerea cu mure, Raisa Ghimp a iniţiat-o după o perioadă de muncă peste hotare.

Raisa Ghimp a început să cultive mure în anul 2007, pe 70 de ari de pămînt. Perioada de recoltare durează de la mijlocul lunii iunie pînă la mijlocul lui septembrie, timp în care tufele produc mai multe recolte de mure.

Potrivit doamnei Ghimp, de pe un hectar de mure se recoltează 7-10 tone de fructe. Preţul unui kilogram de mure se ridică la 20 de lei. Banii investiţi în afacerea cu mure, Raisa Ghimpu zice că-i va răscumpăra peste 2-3 ani.

Potrivit Ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, fructele culturilor de bacifere sunt foarte solicitate la moment.

Cultivarea murului este o activitate relativ nouă în lume, iar în Moldova a demarat în ultimii 3-4 ani. În Europa, cel mai mare interes în extinderea suprafeţelor cultivate cu mur se atestă în state precum România, Grecia, Italia, Portugalia şi Spania.

Sursa:http://www.voceabasarabiei.net/stiri/social/18636-audio-afacere-cu-mure

MURELE, UN BUSINESS DE VIITOR?

Plantațiile de mure sunt văzute cu ochi buni de tot mai mulți țărani. Producătorii care au început acest business agricol spun însă că, deși murele nu au nevoie de îngrijiri speciale, au investit în afacere bani pe care nu au reușit să-i recupereze. Pe de altă parte, ministrul Agriculturii îi asigură că începând cu al treilea an, murul le poate asigura un câștig net de 200-300 de mii de lei de pe fiecare hectar.

MURELE, UN BUSINESS DE VIITOR?

Raisa Ghimp este unul dintre producătorii de mure. Ea și-a început afacerea încă din 2007, din surse financiare proprii.  A plantat mure pe o suprafață de doar 70 de ari. Cu toate că încă nu și-a recuperat investițiile, fermiera și-a extins afacerea și intenționează să producă suc, magiun și chiar vin din mure.

Murul începe a da roada chiar din primul an, însă apogeul este atins abia  în al treilea an, atunci când de pe o tufă pot fi culese în jur de 7 kg de fructe. Ministrul Agriculturii a salutat inițiativa producătorilor.

Murul este o plantă cu o durată de  exploatare de 10 -14 ani. Recoltarea murelor se face pe la mijlocul verii. De pe un ha se poate strânge până la 50 de tone de mure, care pot fi comercializate la prețul de 30-60 de lei kg. 

Sursa :www.eurotv.mdNoutatea în agricultură este adusă de cultura murului asociată cu cultivarea diferitor soiuri de căpşun, zmeur, coacăză, mure, agriş şi a altor pomuşoare.

Primul loc pentru Noutatea agriculturii, a fost obținut de plantaţiile de mure ale gospodăriei ţărăneşti conduse de Raisa Ghimp, din satul Ţipala, Ialoveni. Ieri, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov a întreprins o vizită la Ialoveni pentru a vedea întreaga asociație a producătorilor de pomuşoare „Bacifera”. 

În alocuţiunea rostită în faţa membrilor acestei asociaţii, conduse de către Parascovia Sava, doctor în agricultură, ministrul a indicat oportunitatea extinderii activităţilor de plantare a diferitor soiuri de căpşun, zmeur, coacăză, mure, agriş şi a altor pomuşoare, care, chiar şi la un simplu calcul ne demonstrează, că sunt culturi de o valoare înaltă şi pot aduce un venit substanţial celor care le cultivă.

Plus la toate, avea să menţioneze ministrul Agriculturii, piaţa de desfacere pentru aceste culturi este deschisă şi urmează încă mult timp până când ea va fi suprasaturată.Menţionăm, că în magazine preţul de căpşun este de aproximativ 40 de lei pentru un kilogram, de coacăză de 20-25 lei, de mure de 50-60 de lei pentru un kilogram. Îngrijirea plantaţiilor nu este una complicată, investiţia iniţială fiind recuperată în doar 2-4 ani. 
Sursa:www.businesspress.md
Investiții profitabile descoperite recent la expoziția „Farmer - 2011”


Ţara Moldova
Oraş Chisinau
Adresa s.Tipala r. Ialoveni
Email ejevikamd@mail.ru
Telefon mobil +/373/ 79029080
Website http://mure.fermer.md